Når en spontan idé bliver en fast tradition!

af | mar 15, 2021 | Indlæg | 2 Kommentarer

Når en spontan idé bliver en fast tradition

”Kender I det?” Man får en pisse god idé og tænker – hey det gør vi sgu da lige i dag og så fanger bordet i al evighed.

Sådan er det hos os og jeg mistænker i høj grad autismen er på spil igen.

Hjemme hos os kan man ikke sige:

”Ej skal vi ikke lige have en is efter aftensmaden, fordi solen skinner”

”Vi snupper sgu en ekstra godnathistorie i aften”

”Lad os kaste bolden til 100, det kunne være sjovt”

Det går bare ikke. Altså medmindre man også vil gøre det den næste dag og den næste dag OG den næste dag. OG det vil man altså ikke altid. Mit bedste bud er, at det skyldes den manglende forestillingsevne. At han har svært ved at forstå hvorfor man gør noget én gang og så ikke gør det sådan den næste gang. Og vi møder udfordringen igen og igen, hvorfor emnet faktisk er enormt relevant.

I vores tilfælde elsker J at gå til fodbold, men her skifter trænerne (med god grund) ud i øvelserne og rækkefølgen hver gang. En ting de fleste børn overhovedet ikke bemærker, men her hos os kan det være katastrofalt. Hvis J ikke er ovenpå mentalt kan det betyde, han ikke vil deltage i dagens træning. Et andet eksempel kan være, hvis jeg synes vi skal snuppe en omvej hjem på cyklen fordi vejret er godt. Sådan plejer det jo ikke at være!! Det kan enten betyde en omgående katestrofe eller en katestrofe den næste dag, hvor vejen igen er den vanlige. Der er sikkert mange der kender til, at børn kan blive irriterede eller utilfredse, men ikke så mange der kender til, at hele verden styrter sammen i grus for deres børn.

For J kan udfordringen selvfølgelig bliver ekstra stor, når han engang for alvor møder et miljø, hvor verden ikke er strikket sammen efter hans måde at opleve den på. Herhjemme hos os kan vi langt henad vejen tilrettelægge os efter hans autisme, men det kræver energi vi ikke altid har. Jeg tager mig selv i gang på gang at blive irriteret på den stakkels dreng, der jo ikke kan gøre for det. Jeg tænker:
”Hvorfor helvede kan vi ikke bare gøre sådan her i dag?”

”Hvor svært kan det være?”

”Din lillebror på fire år kan sgu da godt”

Heldigvis formår jeg de fleste gange, at trække vejret dybt, men på de dårlige dage eksploderer jeg i et hidsighedsanfald, der kun har én eneste udgang – en søn der er præcis ligeså hidsig som mig.

Og hvad kan jeg så lærer af det. Tja.. Det er svært og noget vi ofte snakker om herhjemme. Når først jeg er færdig med at føle uretfærdigheden, så taler vi lidt om visuel struktur, for jo mere vi forbereder J på ALT, jo bedre går dagen. Men det er jo svært, når det drejer sig om spontane idéer og her er vores bedste bud ganske enkelt – DROP dem! OG det er svært for mig (og jeg synes også det er synd for lillebror), men alternativet er værre. Hvis vi endelig gør en spontan ting, fordi J overskud er til det, så understreger vi altid, at det KUN er i dag og ikke bliver sådan i morgen. Men det er ikke altid, han husker den aftale, når vi når til næste gang……

 

2 Kommentarer

 1. Roja

  Jep lige præcis: “Jamen det plejer vi”! Jeg kender den fra begge sidder og det gør mig ikke mindre crazy (sjovt nok), selv om jeg både har indefra og udefra erfaringer og forståelse, for procesen . Altså hvordan nogen mennesker skynder sig at bygge en ny tilbygning til huset, ved hjælp af en enkelt ny mursten. Og fjerner man den ene mursten, ja så vil de fleste mennesker bare tænke at huset bare ser lidt anderledes ( hvis de overhovedet opdager den er fjernet), omvendt sker der det for nogen af os på spektret, at det vælter hele tilbygningen og i værste tilfælde vælter resten af huset med eller også bliver den så forandret, at det ikke længere er til at genkende eller tryg at bo i.
  Et kæmpe ruin kan nemt blive resultatet, af at der fjernes et enkelt mursten…
  Tænker en mere direkte måde at forstå det på, er at det mønster man har spottet og samlet springer ukontrolleret i tusind splinter .

  Svar
  • Lisa Duus Nielsen

   Tak for dit svar! Det giver så god mening, det du skriver <3

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *