Sommerferie!!! Tips og tricks

af | jun 21, 2021 | Indlæg | 0 Kommentarer

Sommerferien nærmer sig for de fleste og I er måske en anelse i panik ligesom jeg selv er. Det er ingen hemmelighed for os, der har autisme tæt på, at ferie og weekender ikke altid er en dans på roser. Herhjemme trives Johan i hvert fald bedst i hverdagene. Det betyder nemlig fast struktur og genkendelighed. Noget der slet ikke findes i samme grad i hverken weekend eller ferie – og det lige gyldigt hvor umage vi gør os.

Da Johan kun går i skole og ikke i SFO – grundet hans lange perioder med skolevægring, så har vi altså sommerferie i 6 uger! Jeg er jo hjemmegående, så på den måde er vi mega heldige, men jeg må indrømme tanken om 3 uger selv med to banditter skræmmer mig en del.

I nedenstående tekst har jeg forsøgt, at give mit bud på, hvordan vi herhjemme kan overleve sommerferien.

Det første vi altid gør er at lave én lang kalender og hænge op et centralt sted i huset. I vores tilfælde hænger den i køkkenet. Her er alle dage i sommerferien noteret. Der er yderligere noteret hvornår far har ferie og hvornår han er på arbejde, hvornår vi selv er sydpå og hvornår vi er i sommerhus og vigtigst af alt hvornår første skoledag igen er. Så streger vi ud hver evig eneste dag, så Johan tydeligt kan følge med i planerne.

Vi har valgt, at vores ene ferieuge sammen skal bruges i Østrig. Det er et feriekoncept vi tidligere har haft held med, hvorfor vi gentager det. Vi skal selv køre og derfor har jeg lavet en “køreplan”, hvor Johan ved hjælp af billeder kan se planen for hele køreturen. Altså hvilken stop skal vi have, hvad skal der ske på hvert enkelt stop og hvad skal hver enkelt køretid bruges på. I bilen skiftes Johan og jeg til at sidde på forsædet. Det giver ham en større ro, at sidde foran sammen med far og uden lillebror. Her behøver han ikke fokusere på hvad lillebror laver og kan slappe mere af. Derudover har jeg købt de der opbevaringssystemer, der kan hænges på sæderne. Her kan han have overblik over alle sine ting – altså drikkedunk, slikpose, iPad, farver, papir etc. Til slut, så ved han præcis hvilken lydbøger (og længden på dem) som vi hører hvornår, hvilken playliste fra Spotify og hvilken film der skal ses. Jeg tror på den biltur nok skal blive en succes. Sidst men ikke mindst, så tror jeg på vigtigheden af, at hans mad er genkendelig. Når alt andet er nyt, er det vigtigt med noget kendt. Derfor har vi madpakker med hjemmefra med snacks han elsker. Og små lækre sager, der spontant kan kastes på dem, hvis verden er ved at brænde sammen.

På ferien har vi brugt lidt ekstra penge på et hotel, hvor de på forhånd ved, at Johan har autisme. De sørger derfor for et værelse et roligt sted, at vi kan få mad serveret på værelset eller spise et isoleret sted i restauranten. På forhånd har Johan billeder af både hotellet og omgivelserne og vi kommer til at lave dagskemaer for ham hver eneste dag.

Alternativt kan jeg virkelig anbefale en autocamper eller campingvogn. Det her med, at have sin egen base og sit eget toilet, kan være en stor tryghed for børn med autisme.

Når vi igen lander i Danmark har vi afsat et par dage i hjemmet til fuldstændig ro. Vi ved at ferien sydpå har krævet mange kræfter og derfor skal vi ikke andet end iPad og isolation i hjemmet. Johans batterier skal lades op og det har vi 100% fokus på.

Derefter er vi så heldige, at begge hold bedsteforældre har sommerhuse, som Johan er meget tryg ved. Vi skal altså lidt på skift besøge dem og holde lidt ekstra ferie. Her er der mulighed for, at de bare er i sommerhuset med Johan og vi kan tage på oplevelser med lillebror.

I alle de dage, hvor jeg selv har ungerne, sørger jeg for, at have en aktivitet hver eneste dag. Og de dage, hvor Johan ikke magter det, der ved han, at han kan gå til og fra iPaden præcis som det passer ham.

Jeg krydser fingre for en vellykket ferie til os og alle jer andre!

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *